Latin Amerika’da enflasyonla ortak mücadele

Alberto Fernandez, Meksika, Küba, Brezilya ve Kolombiya ile birlikte enflasyonu kontrol altına almak için bir anlaşma hazırladıklarını açıkladı.

Latin Amerika’da enflasyonla ortak mücadele
Anıl Işık
Anıl Işık
YAZAR

Anlaşmaya göre 17 Mart’ta bu beş ülkenin liderlerinin katılacağı bir zirve düzenlenmesi planlanıyor. Söz konusu zirvede ülkeler arasında temel gıdaların ticaretini kolaylaştırma ve bazı ürünlerde değiş tokuş için bir tür takas mekanizması başlatılması planlanacak.

TAKAS MEKANİZMASI KURULUYOR
Zirve önerisinin Meksika Devlet Başkanı Lopez Obrador’dan geldiğini söyleyen Fernandez, süreci şöyle anlattı: “López Obrador beni aradı ve birlikte bölgenin gayri safi yurtiçi hasılasının çoğunu oluşturan Brezilya, Kolombiya ve Küba ile hepimizin ortak sorunu olan enflasyonu çözmek için bir anlaşma başlatmamı önerdi.” Anlaşmanın içeriği ilgili de bilgiler veren Fernandez, anlaşmayı “bir tür ürün takası” olarak tanımladı ve “Arjantin, giyim gibi bir kalemde haksız artışlar yaşarsa, Brezilya gibi ortaklardan birine giderek, giyim ürünlerini daha düşük bir ücretle elde edebilecek” ifadelerini kullandı.

‘DOLARA MECBUR DEĞİLİZ’
Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez planlanan zirve ile ilgili yaptığı açıklamada anlaşmanın geniş bir gıda, enerji ve üretim ağı oluşturacağını belirtti. Fernandez ayrıca bölge ülkeleri arasındaki ticari ilişkilerde döviz kuru olarak dolara başvurmalarının mecbur olmadığını vurguladı.

Latin Amerika’nın en büyük ülkelerinden Arjantin 2022 yılını yüzde 94,8, Küba yüzde 39, Kolombiya son 20 yılın zirvesi yüzde 13,1, Meksika da yüzde 7,82 enflasyon oranı ile kapattı. Bölgede hükümete gelen solcu-bağımsızlıkçı yönetimler, yıllardır dayatılan neoliberal politikaların ve dolar bağımlılığının enflasyonun esas nedeni olduğunu savunuyor.

OBRADOR’DAN ABD’YE TEPKİ: YABANCI MÜDAHALESİNE İZİN VERMEYİZ
Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, ABD’de Cumhuriyetçilerin Meksikalı kartellere savaş ilan etme önerisini “saldırgan” olarak değerlendirdi.

Lopez Obrador, “Cumhuriyetçilerin bu girişimi sorumsuz olmasının yanı sıra, Meksika halkına karşı bir saldırıdır ve egemenliğimize saygısızlıktır. Pozisyonumuz bellidir, hiçbir yabancı hükümetin müdahalesine izin vermeyeceğiz, yabancı bir hükümetin silahlı kuvvetlerinin topraklarımızda böyle bir şeyi yapmasına izin vermeyiz.” ifadesini kullandı.

ABD’de Cumhuriyetçiler tarafından Meksika kartellerinin terörist gruplar olarak görülmesini ve onlarla savaşmak için ordunun kullanılmasına onay veren iki yasa tasarısı sunulmuştu.

Tarih:
Diğer Haberler