Amerikan Oyununu Bozan : İmran Khan

Bağımsızlık savaşında cesur adımlarla ilerleyen Pakistan’ı yolundan çevirmek isteyen Amerika’ya “Dur!” diyen kararlı bir millet var.

Amerikan Oyununu Bozan : İmran Khan

YAZAR

Pakistan’da başbakan İmran Khan’ın çağrısı ile meclis, cumhurbaşkanı tarafından feshedildi. Tüm dünyanın gözü Pakistan’a çevrildi. 3 Nisan 2022 tarihi Pakistan açısından önemli bir kırılma tarihi haline geldi. İçindeki Amerikancıları hızlıca temizlemek için harekete geçti. 

Amerikan oyunu sona geliyor, Pakistan erken seçime gidiyor. İmran Khan arkasında milyonlarca Pakistan halkı ile Amerikancı darbe girişimine karşı mücadele ediyor. Tıpkı geçmişte olduğu gibi bugün de yüreğimiz Pakistan’la birlikte atıyor. Pakistan yeni bir çağa mazlum milletlerle önderlik ediyor.

Geçmişten Gelen Dostluk

“Atatürk, halkına en zorlu zamanlardan birinde önderlik ederek Türk ve aslında dünya tarihini değiştirdi ve dünya genelinde sömürgeciliğe karşı mücadele edenler için ilham kaynağı oldu. O cesaret, güç, direnç, hoşgörü ve bilgeliğin somut bir örneğiydi.” notunu düştü Anıtkabir’deki Özel Deftere İmran Han. 2019 Türkiye’ye ilk resmi ziyareti için geldiği sırada ilk durağı Anıtkabir oldu. O’nu Anıtkabir’e getiren Atatürk’ün sadece dünyanın örnek aldığı büyük bir lider olması değil aynı zamanda Pakistan halkı içinde önemli bir yer edinmesidir.

Pakistan’ın kurucusu Muhammed Ali Cinnah Atatürk’ten çok etkilenmiştir. Atatürk önderliğinde Türk milletinin emperyalist ülkeleri topraklarında def etmesi Pakistan gibi bir çok ülkeye örnek olmuş, cesaret vermiştir. Pakistan, bağımsızlığı ilan edilmemişken Kurtuluş Savaşı’nda Türk milletinin yanında olmuş, savaşın kazanılması için destek vermiş. 1947 yılında Pakistan’ın İngiliz emperyalizmden kurtulması ve bağımsız bir devlet olması ile Türkiye de Pakistan’ı tanıyan ilk devlet olmuştur. İki ülke arasında yıllar içinde gelişen ve son dönemde ortak düşmana karşı artan dostluk ve işbirliği ilişkisi bugün yeni dünyanın kurulmasında tüm dünyaya örnek oluyor.

Yeni Dünyada Pakistan’ın Ayak İzleri

Bugün, Türkiye ile Pakistan arasında savunma, ekonomi, eğitim ve kültür alanında iş birliği Asya için önemli bir yer kaplıyor. Dünyanın kalpgahında yer alan Pakistan 238 milyon nüfusu, nükleer gücü ve Asya ülkeleri ile kurduğu olumlu ilişkiler ile dünyanın şekillenmesine önderlik ediyor. Yakın zamanda gelişen olaylara bakınca bunu görüyoruz.

Afganistan’da Pakistan’ın kararlı tutumunu görüyoruz.  Afgan halkının Amerika’yı ülkesinden kovduğu sırada Pakistan ülkesini Amerikan askerlerine kapattı. Ülkesinin üs olarak kullanılmasının karşısında durdu. Afganistan’ın kurtuluş savaşına açıktan destek verdi. Afganistan’ın bağımsız bir devlet olarak dünya sahnesinde yer almasına destek oldu.

Azerbaycan’da ve Kıbrıs’ta Pakistan’ın cesur tavrını görüyoruz. Azerbaycan’ın 30 yıldır işgal altında olan topraklarının kurtarılmasında can Azerbaycan’ın yanında yer aldı. Karabağ Zaferi’nde Bakü’den yana açıktan tavır aldı. Kıbrıs’ın egemenliğini tanıdı. Azerbaycan Pakistan Türkiye ile yapılan “Üç Kardeş Tatbikatı” ile askeri anlamda önemli bir iş birliğine imza atıldı. Bunun yanı sıra MİLGEM gemileri, ATAK helikopteri ve İHA/SİHA alımları için Türkiye ile imzalanan anlaşmalar da güçlü savunma iş birliği kuruldu.

Çin ve İran ile kurduğu ilişkilerde Pakistan’ın dostça tavrını görüyoruz. İstanbul – Tahran – İslamabad demiryolunun açılmasında önemli bir rol oynadı. Çin ile kurduğu ilişkilerle Kuşak Yol’da Gwadar Limanı’nı önemli bir lojistik merkezine haline getirdi. İran doğalgazını Hindistan ve Çin’e ulaştırmak için adımlar atıldı. Sadece bölgesel değil dünyanın en büyük iş birliği olan olan Kuşak Yol’a dahil olarak zirve ortaklılara imza attı.

Rusya’da Pakistan’ın başı dik tavrını görüyoruz. Rusya’nın Ukrayna’ya operasyonlarının başlangıcında ekonomi, gıda ve enerji alanlarında anlaşmalar imzaladı. Rus halkının haklı davasından yana tutum aldı. Avrupa ülkeleri tarafından dayatılan ambargoları reddetti ve Amerika tarafından hedef tahtasına oturtuldu. Amerika’nın tehditlerine ne kendisi boyun eğdi ne de milletini boyun eğdirtti.

Asya’da Doğan Dünya

Tüm bu gelişmelere bakınca emperyalizme karşı Asya’da yükselen iş birliğini görüyoruz. Emperyalizme meydan okuyan milletler var. Asya’da Çöken Atlantik sistemi karşısında mazlum milletlerin zaferleri var. Türkiye’nin, Afganistan’ın, Azerbaycan’ın, İran’ın, Kazakistan’ın, Macaristan’ın zaferleri var.  Atlantik prangalarını kıran, “Sizin köleniz değiliz” diyen İmran Khan var. Yenilen bir Amerika var.

Bağımsızlık savaşında cesur adımlarla ilerleyen Pakistan’ı yolundan çevirmek isteyen Amerika’ya “Dur!” diyen kararlı bir millet var. İmran Khan’a ve başı dik Pakistan’a desteklerini sunan bir millet var. Ekonomik zorluklarla köşeye sıkıştırmak, istikrarsızlık yaratmak istenen Pakistan’da Amerikan emperyalizmine karşı diz çökmeyen bir millet var. İşte bu milletlerin mücadelelerinde kurulan yeni dünya var. Atlantik’i sistemini çökerten yiğit milletler var. Zorbalığa, baskıya boyun eğmeyen ve insanlığın ön cephesinde en geniş cepheyi oluşturacak bağımsız devletler var. Selam olsun geleceği kuracak Asya Çağı’nın öncülerine!

Duygu Karabulut

İstanbul İl Başkanı, Başkanlık Kurulu Üyesi 

Tarih:
Diğer Haberler