KKTC’de Milli Hükümete Doğru

Seçim sonucunda Türkiye ile yakın çalışan, istikrarı yakalayan ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın siyasetlerini destekleyecek bir hükümet kurulacaktır.

KKTC’de Milli Hükümete Doğru

YAZAR

Geçtiğimiz pazar günü gerçekleşen KKTC Başbakanlık seçimlerinde iki devletli çözümü savunan partilerin milletvekili sayıları artarken, tek devletli çözümü savunan federasyon taraftarları hüsrana uğradı.
8 partiden 400 adayın yanında 3 de bağımsız adayın yarıştığı 23 Ocak Milletvekilliği Erken Genel Seçiminde oy kullanma oranı yüzde 58.23 oldu.
Oyların partilere göre dağılımı:
Ulusal Birlik Partisi (UBP): % 39.61
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP): % 31.91
Demokrat Parti (DP): % 7.41
Toplumcu Kurtuluş Partisi-Yeni Güçler (TKP): % 1.54
Bağımsızlık Yolu (BY): % 1.95
Yeniden Doğuş Partisi (YDP): % 6.41
Halkın Partisi (HP): % 6.64
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP): % 4.40

Milletvekili sayılarının partilere göre dağılımı:
Oranlara göre, 50 kişilik Cumhuriyet Meclisi'nde
UBP 24
CTP 18
DP 3
HP 3
YDP 2 sandalye elde ediyor.
Seçimde Federasyon fikrini savunan Mustafa Akıncı’nın etkili olduğu Toplumcu Demokrasi Partisi baraj altında kaldı. Bu sonuç bize tek devletli çözümü savunan siyasi partilerin toplum nezdinde geçerliliğinin azaldığını, iki devletli çözümü savunan siyasi partilerin güçlendiğini gösteriyor.

UBP-DP KOALİSYONU YOLDA
Seçim sonrası açıklama yapan, UBP Genel Başkanı ve Başbakan Faiz Sucuoğlu, “Bize yakın, bizim görüşümüzü destekleyen ve ekonomik anlamda atacağımız adımlarda bize set germeyecek bir koalisyon ortağıyla protokol de imzalamak suretiyle önümüzdeki sürecin haritasını çizeceğiz.” dedi. İki devletli çözümü savunan Demokrat Parti ile koalisyon yapılacağını görüyoruz. Bir ihtimal bu koalisyona bağımsızlıkçı Yeniden Doğuş Partisi veya Halkın Partisi dâhil olabilir.

SEÇİMİN TEMEL VURGUSU İSTİKRAR VE EKONOMİ
Kıbrıs Türk halkının ve siyasilerin bu seçimde temel gündemi istikrar ve ekonomiydi. Kıbrıs Türkleri artık koalisyonlardan bıkmıştı. Uzun soluklu bir hükümet isteği toplumun geniş kesimlerinin üzerinde uzlaştığı bir husustu. Ülkede kurulan hükümetlerin ortalama ömrü 13-14 ayken KKTC’de 39 yılda 37 hükümet kurulmuş. Son 4 yılda ise 4 farklı koalisyon hükümeti kuruldu fakat çözüm olmadı.
UBP’nin bu seçimde vurguları KKTC’yi de derinden etkileyen ekonomik koşulları üzerineydi. UBP’nin seçim kampanyasının merkezinde ekonomik krizden çıkış yolu olarak üretim vurgusu vardı. Faiz Sucuoğlu, erken genel seçimlerin ardından yaptığı açıklamada, “Önceliğimiz ekonomi, ekonomi, ekonomi…Hedef, ekonomik anlamda kendi ayakları üzerinde duran bir KKTC'yi yaratmaktır. Ekonomik olarak kendi ayaklarınızın üzerinde durmayı başardığımız gün, çok şeylerin ülke içerisinde müspet yönde değişeceğinin bilincindeyiz." dedi.

TMT VE MAVİ VATAN VURGUSU
Seçim çalışmalarında biz TMT’nin* (Türk Mukavemet Teşkilatı) devamıyız vurgusunu yapan Başbakan Sucuoğlu’nun Mavi Vatan vurgusu da çok önemliydi. Biz Türk ulusunun güneydeki bir parçasıyız, yani Akdeniz'deki bekçisiyiz. Mavi Vatan'ın tam ortasında hem KKTC'nin hem de Türkiye'nin çıkarlarının bekçisiyiz.” değerlendirmesinde bulundu.

SONUÇ
Seçimin sonucunda Anavatan Türkiye ile yakın çalışan, uzun soluklu istikrarı yakalayan ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın siyasetlerini destekleyecek bir hükümet kurulacaktır. Sandıktan çıkan sonuçlar, halkın arzu ettiği istikrar beklentileriyle kesişmektedir.
Bu ne demektir? Halk önünü görmek istemektedir. Sürekli sandığa gitmekten, seçimden seçime koşmaktan bıkmış usanmıştır. Turizm, yatırım teşvikleri, kamu reformu, hayvancılık ve tarımda üretimi arttıracak yeni yapılanmalar gerekmektedir. Üretim ekonomisine geçmek, ilerleyen günlerde KKTC için bir ihtiyaçtan çıkmış zaruri bir hale gelmiştir. Özellikle eğitim alanında milli şuur artırılmalı, Kıbrıs Türkünün milli mücadelesini daha detaylı ve sıkı anlatılmasına özen gösterilmelidir. Genç işsizliği önlemek için gençler meslek liselerine yönlendirilmeli, ara eleman ihtiyacını giderilmesi için planlamalar yapılmalıdır. AB Rum ve emperyalist güçlerin fon faaliyetlerini önlemek için yasal bir düzenleme gerekmektedir. Özellikle Türkiye karşıtı sendika, vakıf kuruluşlarına acil önlem alınmalıdır.

Toparlayacak olursak kurulacak hükümetin önünde ekonomi gündemi en önemli mesele olarak durmaktadır. Kıbrıs Türklerinin de yeni hükümetten beklentisi üretimi, sanayiyi destekleyip Türkiye’nin desteği ile bu zorlu süreci atlatacak bir yol haritası oluşturmasıdır. KKTC seçim sonuçları kurulacak milli iktidarla bu sürecin içerisine girmektedir.

*TMT: Kıbrıs Türk toplumunun hedefini gerçekleştirmek için faaliyet gösteren örgüttür. İlk olarak Kıbrıslı Rumların EOKA örgütüne karşı faaliyet göstermek üzere 1957'de kurulmuştur.

Oğulcan Soysal
TGB GYK Üyesi
KKTC Girne Temsilcisi

Tarih:
Diğer Haberler