Türkiye-Arnavutluk ilişkileri olumlu seyretti

FETÖ’nün barındığı, okullarının faaliyetlerini sürdüğü ülkelerin başında geldiği Arnavutluk önemli adımlar atmaya başladı.

Türkiye-Arnavutluk ilişkileri olumlu seyretti

YAZAR

Tiran yönetimi organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in danışmanı Ahmet Emre Olur’u gözaltına alarak Türkiye’ye iade etti

 

ERDOĞAN VE TÜRKİYE ÖVGÜSÜ

 

17 Ocak: Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Türkiye-Arnavutluk Deprem Konutları anahtar teslim töreninde yaptığı konuşmada, bugünü olağanüstü özel bir gün olarak nitelendirdi. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dediklerini yapan ve yaptığını söyleyen bir kişi olduğunu belirtti.

 

11 Nisan: Başbakan Rama, Berlin'de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın düzenlendi. Rama, Türkiye’nin tüm Avrupa için çok önemli güvenlik noktası olduğunu söyledi.

24 Ağustos: Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Türkiye'nin Kovid-19 salgını döneminde kendilerine destek olduğunu belirterek, "Türkiye Cumhurbaşkanı olmasaydı, aşılarımız olmayacaktı" dedi.

29 Ağustos: Slovenya'nın ev sahipliğinde düzenlenen 17. Bled Stratejik Forumu'na katılan Arnavutluk Başbakanı Rama, "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmasaydı, ülkemizde çok daha fazla kişi hayatını kaybetmiş olurdu” dedi.

 

1 Kasım: Arnavutluk Dışişleri Bakanı Olta Xhaçka, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Xhaçka, "Birleşmiş Milletler ve Türkiye, dünya genelinde gıda krizlerinin önlenmesinde katkıda bulunmaktadır" dedi.

17 Kasım: Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin devam ettirilmesine ilişkin uzlaşıyı memnuniyetle karşıladığını belirterek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'i tebrik etti.

9 Aralık: Edi Rama İstanbul'da "Geleceği Şekillendirmek: Belirsizlikler, Gerçekler ve Fırsatlar" temasıyla düzenlenen TRT World Forum 2022'ye katıldı. Rama, Türkiye'nin küresel güvenliğe katkıda bulunduğunu söyledi.

TÜRKİYE İLE ANLAŞMALAR İMZALANDI
17 Ocak: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama huzurunda, ortak basın toplantısı öncesinde iki ülke arasında anlaşmalar imzalandı. Türkiye ile Arnavutluk arasında afet ve acil durum yönetimi, medya, devlet arşivleri, kültür ve sanat, güvenlik, gençlik ve spor ile protokol alanında 7 anlaşmaya imza atıldı.

 

21 Aralık: Arnavutluk, Türkiye Cumhuriyeti ile stratejik ortaklığının bir ürünü olarak Bayraktar TB2 SİHA filosunun satın alınmasına yönelik sözleşme imzaladı.

CUMHURBAŞKANI BEGAJ GÖREVİNE BAŞLADI
24 Temmuz: Arnavutluk'ta yeni Cumhurbaşkanı Bajram Begaj yemin ederek görevine başladı. Arnavutluk Meclisi’nde 4 Haziran'da yapılan oylamada ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçilen Bajram Begaj, askeri hayatta başarılarından dolayı birçok madalya elde etmesinin yanı sıra tıp alanında da doçent unvanına sahip.

AB İLE MÜZAKERELER BİDEN’I SEVİNDİRDİ
19 Temmuz: ABD Başkanı Joe Biden, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya'nın AB’ye katılım müzakerelerine başlamasını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

20 Temmuz: Arnavutluk'ta, ülkenin AB ile müzakerelere başlamasının ardından AB bayrağı törenle göndere çekildi.

FETÖ İLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ ADIMLAR

 

22 Eylül: Arnavutluk makamları, Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile iltisaklı “Turgut Ozal Education” şirketine bağlı Tiran’daki “Zübeyde Hanım” özel anaokulu ile Gülistan Vakfına bağlı "Mehmet Akif Ersoy Koleji"nin çalışmalarını durdurdu.

7 Ekim: Tiran Asliye İdari Mahkemesi, Arnavutluk hükümetinin ülkede faaliyet gösteren FETÖ’ye yakınlığıyla bilinen Gülistan Vakfına bağlı "Mehmet Akif Ersoy Koleji"nin kapatılması kararının yürürlükte kalmasına hükmetti.

EMRE OLUR ARNAVUTLUK’TA YAKALANDI
18 Eylül: Organize suç örgütü lideri firari sanık Sedat Peker'in sosyal medya paylaşımlarını yapan Emre Olur, Arnavutluk Emniyet Genel Müdürlüğü ve İnterpol'ü ile kurulan temas ve İçişleri bakanlarının doğrudan görüşmeleri sonucu Tiran Havalimanı'nda gözaltına alındı. Tiran'a giden İnterpol ve KOM Daire Başkanlığı görevlileri tarafından Ahmet Emre Olur, İstanbul Havalimanı'nda İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerine teslim edildi.

11 Kasım: Kırmızı bültenle aranırken Arnavutluk'ta yakalanan ve Türkiye'ye getirilen, "bilişim sistemleri, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık" ile "cezaevinden firar" suçlarından 22 yıl hapis cezası bulunan Salih Akkurt tutuklandı.

Tarih:
Diğer Haberler