İdil Biret’in evrensel ustalığı

Beşiktaş Belediyesi,Ustalara Saygı Gecesi’nde dünyaca ünlü piyanist İdil Biret’i Fulya Sanat Merkezi’nde konuk etti.

İdil Biret’in evrensel ustalığı

Beşiktaş Belediyesi, iletişim ve sanat yönetmeni Asuman Karaşabanoğlu'nun koordinasyonuyla bu yıl ilkini gerçekleştirdiği ‘Ustalara Saygı Gecesi’nde dünyaca ünlü piyanist İdil Biret’i Fulya Sanat Merkezi’nde konuk etti. Hayati Asılyazıcı’nın 1987’de Aziz Nesin’in 50. Sanat Yılı’nı kutlamak üzere otuz yıl önce başlattığı Ustalara Saygı etkinlikleri 12 yıldır gelenekselleşmiş bir şekilde sürdürülüyor.

 

 TUTKULU USTALIK

Gecenin sunuculuğunu usta oyuncu Gülsen Tuncer yaptı. Haliç Üniversitesi Korosu eşliğinde okunan İstiklal Marşı’nın ardından usta piyanist İdil Biret’in hayatını konu edinen belgesel gösterimine geçildi. Daha sonra Gülsen Tuncer; İdil Biret, Hayati Asılyazıcı ve Eytan İpeker'le birlikte Biret'in hayatı ve piyanoya olan tutkusu, belgesel ve Ustalara Saygı programı hakkında bir söyleşiyi yönetti. Biret, Dominique Xardel tarafından kendisi için yazılan 'Dünya Sahnelerinde Bir Türk Piyanisti' kitabından bazı anılarını okudu.


BELGESELDEKİ TANIKLIKLAR

Hayati Asılyazıcı 'Ustalara Saygı' programının tarihçesini verdi. Asılyazıcı, önerisi doğrultusunda Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) tarafından düzenlenmeye başlanan 'Ustalara Saygı' etkinliğine ilk olarak 50. Sanat Yılı'nı tamamlamış olan değerli yazar Aziz Nesin'i konuk etmişti. Otuz yıllık zaman dilimi içinde sayısız değerli edebiyat insanı etkinlik kapsamında konuk edilmiş ya da anma gecesi düzenlenmişti. Gülsen Tuncer son olarak Eytan İpek'e belgeseliyle ilgili sorular yöneltti. İpek, belgesel film için, "7 sene gibi uzun bir zaman diliminde belgeseli tamamladık. Film için yurtiçi ve yurtdışından pek çok kişiyle söyleşi yaptık. Bazıları ne yazık ki artık aramızda yok; film o açıdan da bir değer taşıyor" dedi.


'İDİL BİRET’İN ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYORUM'

Beşiktaş Belediyesinin sanata verdiği önemi vurgulayan Belediye Başkanı Murat Hazinedar, “Bugün Türkiye’nin en büyük bütçesine sahip Beşiktaş Belediyesi’nin kültür ve sanat bütçesini 2 senedir birçok sanatçının oluşturduğu bir büyük sanat kurulu ile yönetiyoruz. Bu doğrultuda onların kararlarına uymaya çalışıyoruz. İdil Biret hanımefendinin önünde saygıyla eğiliyorum. Ustalara Saygı programının en anlamlı konuklarından birisi oldunuz, teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.


HARİKA ÇOCUKLAR YASASI

Gecenin sonunda heykeltıraş Prof. Nurettin Bektaş’ın tasarladığı, etkinliğin sembolü olan anı plaketi İdil Biret’e takdim edildi. Etkinliğin konuğu, yetenekli çocukların yurt dışına çıkmasını ve eğitim görmesini sağlayan Harika Çocuklar Yasası ile yurtdışında eğitim alan ve ülkemizi temsil eden İdil Biret, bu yasayla yetişen ilk ustamız... Biret’in henüz beş yaşındayken olağanüstü yeteneği görülerek yurtdışında eğitim alabilmesi için Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından çıkarılan yasadan daha sonra birçok minik yurttaşımız yararlandı. 'Ustalara Saygı' etkinlikleri tüm sanatseverlere açık ve ücretsiz olarak düzenlenmeye devam edecek.

Kaynak: aydinlik.com.tr

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler