İstiklal Caddesi'ne yeni sanat merkezi

Beyoğlu’nun yeni sanat merkezi

İstiklal Caddesi'ne yeni sanat merkezi

Beyoğlu’nda son dönem yaşanan değişim yüzünden pek çok mekan kapılarını kapatırken Galatasaray’daki Yapı Kredi Kültür Sanat, yaklaşık iki yıllık tadilatın ardından, daha verimli bir mekan ve yeni sergileriyle kapılarını açtı.

Teğet Mimarlık (Mehmet Kütükçüoğlu ve Ertuğ Uçar) tarafından tasarlanan binayı Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın Genel Müdürü Tülay Güngen ile açılış öncesi gezme şansımız oldu.

‘Akdeniz’ heykeli

Caddeye bakan ve Galatasaray Lisesi’ne dönük tarafı tamamen şeffaf camlarla kaplanan yeni binanın giriş katı yine eskiden olduğu gibi YKY’nin tüm Kitaplarının bulunduğu kitabevine ev sahipliği yapmaya devam edecek. Daha modern bir görüntüye sahip olan kitabevinde çocuklar için ayrılmış özel bir alan da bulunuyor. Doğan Kardeş’ten çıkan çocuk kitaplarının yer aldığı bu alanda çocuklar için özel etkinlikler de yapılacak.

Kitapçının üst katında ise Yapı Kredi’nin dünya çapında önemli sikke koleksiyonunun sergilendiği müze konumlanıyor. Üçüncü katın lise tarafına ise caddeden görülebilecek bir konuma İlhan Koman’ın ünlü ‘Akdeniz’ heykeli yerleştirilmiş. Heykel caddeyle ve Koman’ın yakın arkadaşı olan Sadi Çalık’ın Galatasaray Meydanı’ndaki soyut heykeliyle de camlar sayesinde bakışıyor gibi konumlanıyor.

Yapı Kredi binasının dördüncü katında ise fuaye ve çeşitli temsil ve gösterimlere mekan olacak çok amaçlı bir salon bulunuyor. Bir duvarı tamamen camla kaplı olan bu ‘şeffaf’ salonda, yapılacak etkinliklerin durumuna göre perde çekilecek.

80 bin kitap

Yapı Kredi’nin 4 bini nadir eser olmak üzere 80 bini aşkın kitabının bulunduğu beşinci kattaki kütüphanesi, özellikle denize bakan okuma noktalarıyla dikkat çekiyor. Araştırmacılar randevu ile kütüphanede çalışabilecek. Binanın altıncı katı ise şeffaf bir şekilde tasarlanmış ofis ve toplantı odalarından oluşuyor. Biz binayı gezerken Orhan Pamuk’un da editörleri ile birlikte toplantı yaptığı dikkatimizden kaçmıyor.

Hem kültür sanat sezonunun hareketlendiği hem de yeni kitapların raflarda konumlandığı bu günlerde Yapı Kredi Yayınları’nın çıkaracağı yeni kitaplarla ilgili Tülay Güngen’den birkaç tüyo aldık. Güngen’in verdiği bilgiye göre, Sabahattin Ali’nin ‘Aliye’ye Mektupları’nı yayımlayacak olan yayınevinin diğer sürprizlerinden bazıları ise şöyle sıralanıyor: Fazıl Hüsnü Dağlarca - ‘Yaşamalarda’, Ali Teoman - ‘Alacakaranlık Günce’, Mary Işın - ‘Yemek Kültürü Tarihi’, Dorthe Nos - ‘Karate Vuruşu’ (Dancadan çevrildi), ‘A God In Ruins’ - Kate Atkinson, ‘American Pastoral’ - Philip Roth.

Estergon’un kalesi

Yapı Kredi Kültür Sanat binasının açılış sergisi ise ‘Sarmal’. Tüm katlara yayılacak serginin küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez, tasarımını Yeşim Demir üstleniyor. Türk resminin başyapıtlarının, Selahattin Giz arşivinden fotoğrafların, önemli sikkelerin, nadir yazma eserlerin görülebileceği ve kurumun elinde bulunan tüm koleksiyonlardan bir seçki niteliği taşıyan sergide Estergon Kalesi’nin sancağı da görülebilir.

 

Tarih:
Diğer Haberler